Brněnské podzemí

8. 8. 2011

Dne 18. 5. 2011 jsme si byli prohlédnout brněnské podzemí pod Zelným trhem.   V první místnosti jsme viděli, jak se vyrábělo a uchovávalo víno.  Další místnost byla vybavena atrapami skladovaných potravin, které byly pověšeny na lati v dostatečné vzdálenosti od podlahy a zdí, aby se k nim nedostali hlodavci. V další místnosti byla vystavena tehdejší svítidla, která byla vždy tvořena plamenem v různých formách od loučí přes kahany, olejové lampy a lucerny. Další místnost patřila alchymistické dílně, mimo jiné s výrobnou všeléku – kořalky nebo s klecí s ptáčkem, který na znamení unikátní zdravotně nebezpečného množství plynových chemikálií pokaždé přestal zpívat.    V trestnici jsme se při výkladu dozvěděli způsoby vymáhání obchodního práva.    Do studny s vodou jsme hodili minci, aby se nám mohlo do roka a do dne splnit naše přání.    V předposlední místnosti byla vystavena replika středověké krčmy.     Poslední místnost před ukončením našeho ponoření se do tajemné procházky dávnými dobami ukázala vybavení středověké světnice.   Při prohlídce historického podzemí jsme zdolali dvě stě dvanáct schodů a pohybovali jsme se v hloubce šest až osm metrů.