Náš výlet do Prahy 25.11.2011

12. 12. 2011

fo-praha-01.jpg

V pátek ráno jsme se všichni – účastníci poznávacího zájezdu do Prahy,  sešli ve  vstupní  hale  nádraží v Brně. Vedoucí té naší malé dvanáctičlenné skupinky byla paní  Pavlína Panovská, která  pro nás zajistila   jízdenky a občerstvení do vlaku. Cesta nám v družné zábavě velice rychle uběhla.

Pavlínka nám navrhla program, se kterým jsme všichni nadšeně souhlasili. Vydali jsme se směrem k Celetné ulici do muzea Voskových figur. Naši pozornost upoutala živá socha krále. Když jsme se na ni dost vynadívali s překvapením jsme zjistili, že stojíme přímo před budovou muzea. Bylo zajímavé stát tváři v tvář osobnostem z našich dějin, politikům a umělcům nejenom českým,  ale z celého světa.  S tichým respektem jsme hleděli např. na vojevůdce  Jana Žižku  z Trocnova nebo na našeho největšího krále Karla IV. Také bylo zajímavé setkat se s nejvýznamnějšími světovými politiky a osobnostmi  především  se všemi našimi prezidenty včetně toho současného – Václava Klause.
Sochy vypadaly velice autenticky, takže jsme většinou poznali o koho se jedná, aniž jsme si museli přečíst jmenovky.  V muzeu se nám tak moc líbilo, že jsme se s ním jen velice neradi loučili.

Jen pár metrů od muzea  bylo Staroměstské náměstí, na kterém dokončovali  výzdobu vánočního stromu.  Měli jsme velké štěstí, že jsme na náměstí dorazili před dvanáctou hodinou a mohli tak shlédnout společně s obrovským davem turistů  orloj.

Naše další  cesta vedla k Prašné bráně a následně na Karlův most, po kterém jsme se prošli a prohlédli si krásná sousoší, která jsou na ně umístěna. Zde jsme si také na památku pořídili společnou fotografii.

V malé restauraci jsme si odpočinuli a  poobědvali . S novými silami jsme se pak vrhli do dalšího putování   po památkách Prahy.

Zastavili jsme se u židovské synagogy. Dovnitř jsme nešli, neboť i tam se muselo platit vstupné. Prohlédli jsme si budovu Národního  divadla. Trošku nás však  mrzelo, že jsme nepotkali žádného známého umělce, abychom se s nim mohli vyfotit.  Zastavili jsme se v překrásném kostele Pany  Marie Sněžné .  Po Václavském náměstí jsme přišli až k soše sv. Václava. Pak už to byl kousek k hlavnímu nádraží,  odkud jsme se Brněnským drakem vydali na zpáteční cestu do Brna.

Z výletu jsme si přivezli plno krásných dojmů a nových poznatků.

Martina Hrubá

fo-praha-02.jpg