Výlet do jeskyně Blanických rytířů

30. 10. 2012

Dne 16.řijna 2012 jsme se zúčastnili jednodenního výletu do jeskyně Blanických rytířů a přilehlého okolí v Rudce u Kunštátu. V 9 hodin jsme vyjeli z Brna Hlavního nádraží přes Blansko do Skalice nad Svitavou. Ve Skalici jsme přestoupili na autobus, kterým jsme se dopravili do Rudky k pensionu U sochy. Po zakoupení vstupenek jsme v doprovodu průvodkyně vyrazili na prohlídku pískovcové jeskyně.

Jeskyni vytvořil sochař-samouk Stanislav Rolínek (1902-1931) na zakázku kunštátského starosty Františka Buriana. K práci používal jednoduchých nástrojů - nůžky na ovce, hasičskou sekeru. V jeskyni vytesal spící svatováclavské vojsko a svatého Václava. Jeho dílem jsou i další sochy, např. lev u vstupu do jeskyně. Dominantou však byla 14m vysoká socha prvního československého prezidenta T. G. Masaryka z roku 1928, která byla v průběhu II.světové války zničena.
Po prohlídce jeskyně, která se nám velice líbila jsme vyšplhali na kopec Milenka nad jeskyní, kde stojí Burianova rozhledna odkud byl přenádherný výhled do okolní krajiny. Cestou z rozhledny jsme si prohlédli stálou expozici sochařských  děl, které jsou z pravidelných mezinárodních sympozií.
Pro načerpání nových sil na cestu zpět  z krásného výletu jsme se přesunuli do penzionu U sochy. Zpáteční autobus nás odvezl do Skalice nad Svitavou k vlaku do Brna, kterým jsme se vrátili zpět domů.

obrazek001.jpg

obrazek002.jpg