Nabídkový katalog ke stažení

Obrazek

Projekt je zaměřen na cílovou skupinu zdravotně postižených mladých lidí (zejména 18-35 let) trpících kombinací psychiatrické poruchy a dalšího (nejčastěji lehčího mentálního) handicapu. Jejich integrace na volný trh práce je velmi obtížná, ale u části z nich je možné, a velmi žádoucí, podporované nebo chráněné zaměstnání (po rádné přípravě a pod specializovaným odborným dohledem) -muže napomoci jejich aktivizaci, stabilizaci zdravotního stavu, rozvoji jejich schopností a osobnosti, a zvýšení kvality života. Podpora plnohodnotného života znevýhodněných osob, vcetne integrace na trh práce, přispívá ke kultivaci společnosti jako celku, k její vetší stabilitě a dlouhodobé udržitelnosti. Přínosem pro společnost a trh práce jsou samozreme i vyprodukované služby ci výrobky.

Přestože je v JM kraji přibližně 6000 osob s duální diagnózou (statistiky Sdružení Práh a expertní odhady), není nám známa existence žádné jiné organizace, která by se integraci této skupiny do společnosti a na trh práce věnovala. Působí zde sice několik subjektu, které pracují bud pouze s mentálně handicapovanými nebo pouze s pacienty po psychiatrické léčbě, ovšem kombinace obou diagnóz má svá specifika - mimo jiné právě s ohledem na schopnost takto postižených osob vykonávat a udržet si zaměstnání . Proto tato skupina potřebuje specializovaný odborný přístup.

Filia dlouhodobě pracuje s osobami s duální diagnózou v denním stacionáři. Po určité době docházení do stacionáře a účasti v jeho programech se část klientu daří dostatečně "aktivizovat", stabilizovat (po akutním psychiatrickém onemocnění) a upevnit u nich návyky a schopnosti, kdy by dalším logickým krokem v jejich reintegraci do společnosti bylo zajištění zaměstnání. Z dotazování mezi klienty stacionáře a ze zkušenosti s prací s nimi jasně vyplývá, že o zaměstnání zájem mají - např. vloni se 3 klientům podařilo práci najít. Ne každý má však možnost uplatnit se na volném trhu. Žádná možnost podporované práce pro ne ovšem v současnosti v JMK neexistuje a Filia proto projekt chráněné dílny dlouhodobě připracovala. Aranžování květin se ve stacionáři věnujeme v rámci arteterapie a víme tedy, že tuto práci cílová skupina výborně a se zájmem zvládne (každoročně se například klienti účastní národní abilympiády v Pardubicích a obsazují v této soutěžní přehlídce pracovních schopností a dovedností zdravotně postižených lidí, v disciplínách aranžování květin a výroba svíček, přední umístění).

PRŮBĚH PROJEKTU:

V lednu 2007 jsme rozšířili informace o schváleném projektu mezi našimi současnými i dřívějšími uživateli. Informace o projektu naši uživatelé dostávali v průběhu prvních třech měsícŮ. Protože jde o lidi s psychiatrickým i mentálním postižením,  potřebují naši klienti  více času na zpracování informací. Součásti informační etapy bylo i informování rodičů o spuštěném schváleném projektu.

Na základe intenzivní práce s našimi uživateli a jejich rodiči, byli vybráni 4 osoby, u kterých se sloučil zájem o práci, předpoklady pro zvládání pravidelního pracovního rytmu, přepokládaný přínos podporovaného zaměstnávání pro osobní rozvoj a duševní stabilizaci dotyčné osoby.

Pro případ náhlého zvratu zdravotního stavu osob zařazených do projektu, jsme vybrali také 2 náhradníky, kteří by v případě takovéto situaci nastoupili do projektu na uvolněné místo.

Zájem o účast na projektu mezi našimi uživateli (současnými i minulými) byl velký, proto jsme již nekontaktovali další potencionální zájemce. Vybraná aktivita – aranžování květin – naše uživatele i jejich rodiny zaujala.

Následovala motivační příprava, jejímž zákldním cílem  je odstranit obavy a nejistotu (z nových prostor, z neznáme situace, z domnělé náročnosti práce...) vybraných uživatelů pro účast na projektu, postupně vytvořit nebo obnovit vlastnosti a schopnosti potřebné k úspěšnému uplatnění v chráněných podmínkách, upevnit a rozvíjet vhodné pracovní návyky a vybudovat předpoklady pro dlouhodobý stabilní výkon práce.

Prostřednictvím zapojování uživatelů do různých kreativních aktivit, jsme jim vytvářeli prostor na nácvik základních aktivit potřebních pro jejich pozdější zapojování do pracovního procesu.

V závěrečné fázi motivační přípravy klientů jsme se soustředili na budování postojů klientů k vzniku plánovaného pracovního závazku. V rámci zpracovávání individuálních plánů klientů jsme se zaměřili na jejich dovednosti, schopnosti a oblíbené činnosti a na to jak je využít při motivací klienta a při praktické přípravě na aranžovací práce, v průběhu vzdělávací části projektu jako i v pozdějším pracovním poměru

V této fáze se také připravovali na mezinárodní setkání mládeže, kde si vyzkoušeli mluvení a vystupování na veřejnosti, jakož i kontakt s neznámými lidmi.

Prostřednictvím zapojování uživatelů do různých kreativních aktivit, jsme jim vytvářeli prostor na nácvik základních zručností potřebních pro práci s květinami..

Uživatelé reagují pozitivně na zvolené aktivity, pomocí kterých se připravují na zapojení do pracovního procesu. Aktivně se podíleli na tvorbě svých individuálních plánů.

V průběhu posledních měsíců roku 2007 pokračovala teoretická i praktická příprava klientů na aranžování. Podle materiálů Evropské školy korespondenčních kursů (EŠKK) se připravují pod vedením vychovatelky a pak pracují na vypracování domácích úkolů. Proběhly také 4 praktické semináře EŠKK, na základě kterého si klienti později procvičovali předvedené techniky. Na nácvik aranžování používáme květiny, které nám jednou týdně daruje velkoobchod s květinami

Kurz aranžování zvládali klienti podle svých možností,  mají různé oblasti, v kterých se jim daří lépe. Všichni si procvičují jednotlivé postupy aranžování.

Aktivně jsme vyhledávali potenciální odběratele, kterým jsme darovali ukázky aranžmá vyrobené v rámci výuky z darovaných květin. Vypracovali jsme elektronický i tištěný nabídkový katalog, do kterého jsme nafotili aranžmány, které vyrobili naši klienti. Elektronickou nabídku jsme rozesílali potenciálním odběratelům. Podařilo se nám reprezentovat naší práci i nabídku v bance na jejím vánočním setkání pro klienty, začínáme mít také první platby za provedenou výzdobu.

Vedoucí projektu a vedoucí chráněné dílny, ve spolupráci s vybranými účastníky projektu a jejich rodinami plánují a řeší formální náležitosti spojené s nástupem do práce v chráněné dílně (konzultace s úřadem práce, jednání s ošetřující lékaři s potencionálními pracovníky chráněné dílny a Českou správou důchodového zabezpečení o souběhu mzdy a invalidního důchodu nebo náhradě důchodu mzdou atd.

V lednu jsme zahájili chod chráněné dílny. Vznikla 4 chráněná pracovní místa na plný úvazek. Aranžérské práce probíhají pod vedením kvalifikované externí aranžérky, která vede naše aranžéry v zdokonalování se v aranžování a navrhuje aranžmá pro potencionální odběratele. Každodenní práce v dílně vede vychovetelka/vedoucí dílny.

Začleňujeme naše klienty do marketingových a nabídkových aktivit pomalu lámeme ledy a zviditelňujeme se. Tím postupně umožňujeme jak našim klientům zvládat běžný společenský styk, tak jednotliví potenciální odběratelé získávají novou zkušenost a učí se akceptovat odlišné lidi. Spojením sil s podobnou chráněnou dílnou jsme dostali příležitost propagovat naši nabídku v jejich prostorách kavárny. Účastnili jsme se otevření jejich kavárny, kde jsme našimi aranžmány zpříjemnili prostředí pro zákazníky.

KONTAKT

Pokud máte zájem o  aranžmá, můžete kontaktovat odpovědnou osobu Pavlu Panovskou na pracovišti:

Jihomoravské náměstí 1, 602 00 Brno tel./fax/ zázn.: 543 233 459,  e-mail:sdruzenifilia@ok.cz

Náhledy fotografií ze složky Financování projektu